Navigation
Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Breda Nassaustadlezing: Vrome obsceniteiten.

11 april 2018 @ 20:00 - 21:30

Vrome obsceniteiten. Over het Rose-handschrift van Engelbrecht II van Nassau.

Grote Kerk Breda. 11 april 2018: 20.00 uur.

De Franse Roman de la Rose, voltooid rond 1275, was dé grote bestseller van de Middeleeuwen. Ook nadien bleef dit een veelgelezen tekst. Vooral het provocerende tweede deel, va

n de hand van Jean de Meun, heeft heel wat pennen in beweging gebracht – van boze lezers én van bewonderaars.

Engelbrecht II van Nassau, heer van Breda, liet kort voor 1500 één van de allermooiste, zeer rijk geïllustreerde exemplaren maken van deze spraakmakende art d’aimer of liefdeskunst.

Achter de vele uiterst verfijnde, zo niet extravagante, miniaturen in Engelbrechts pronkhandschrift van de Rose, gaat een prikkelende tekst schuil die aanzet tot verontwaardiging, verwondering én nadenken.

Locatie: Grote Kerk Breda. Aanvang: 20.00 uur, kerk open 19.30 uur. Kaarten vanaf 23 maart verkrijgbaar bij de Vrije Boekhandel en aan de balie van de Grote Kerk. Entree € 7,50 (inclusief consumptie), Vrienden van de Grote Kerk en leden Oranjeboom € 6,00.

De auteur: Dr. Janet van der Meulen is universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze doceert middeleeuwse literatuur en cultuurgeschiedenis van Europa. Haar onderzoek richt zich op dit moment vooral op de receptie van Franse en Italiaanse literatuur en cultuur in de Lage Landen, en op de relatie tussen teksten en beeldmateriaal.

Details

Date:
11 april 2018
Time:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,
Back to top