Navigation
Laden Evenementen

« All Events

Internationaal Orgelfestival Breda

19 juni - 23 juni

OrgelStorm 19-26 juni 2019

Internationaal Orgelfestival Breda in de Grote Kerk Breda

OrgelStorm verbindt de wereld van het traditionele concert met de moderne beleving. Stile antico en stile moderno.

Het Flentrop-orgel is in 2019 het podium voor het tweede internationale OrgelStorm festival. Met een programma vol bijzondere orgelmuziek, en cross-overs richt het festival zich op de traditionele orgelliefhebber en op nieuwe liefhebbers. De magie van het orgel komt ruim aan bod in het festival. Vernieuwing en verbreding en samenwerking met andere instrumenten en disciplines; dat is kenmerkend voor OrgelStorm.

Initiatiefnemer van OrgelStorm is stichting Art UnOrganized. Aart Bergwerff, artistiek leider van AUO doet tijdens zijn vele tournees in binnen- en buitenland contacten op met fantastische organisten, die hij weet te programmeren voor het festival.

 

Woensdag 19 juni 2019: Jong Talent Francesca Ajossa

De jonge organisten Francesca Ajossa (Italië, 1999) verzorgt de opmaat en de coda van het festival OrgelStorm. Zij is rising stars in de mannenwereld van het orgel en verdienen
een groot podium. Francesca Ajossa studeert orgel en orgelcompositie aan het conservatorium in Cagliari. Zij studeert voor haar Master in Rotterdam bij Codarts.

Aanvang 12.45 uur gratis toegankelijk

 

Donderdag 20 juni 2019: Organ Lounge

De Grote Kerk verandert voor even in een relaxte Organ Lounge.
Geerten Liefting is componist en gelauwerd improvisator. Beide kwaliteiten benut hij ten volle bij de geïmproviseerde begeleiding van de Midzomernacht beelden van Vee Mee Visuals.  VJ Michelle van Mil verzorgt voor het openingsconcert van het festival voor Organ Lounge de visuele moderne effecten waardoor muziek en beeld u meenemen naar een Midzomernacht.

Aanvang 20.30 uur, Kerkdeur open vanaf 20.00 uur

Kosten: € 10,00 voorverkoop via de website van Art UnOrganized of € 12,50 aan de kassa bij aanvang.

 

Vrijdag 21 juni 2019: Composer in Residence en Aurora Borealis

De Nederlandse première van Organ Symphony Aurora Borealis (Noorderlicht) van de Zweedse componist Fredrik Sixten uitgevoerd door Aart Bergwerff.

Sixten componeerde deze zesdelige symfonie voor orgel in 2017 en liet zich inspireren door het natuurverschijnsel noorderlicht. Naast de première van deze symfonie worden vocale werken
van Sixten uitgevoerd door het koor Vocaal Ensemble onder leiding van Hanna Rijken en Sixten zelf!

Stichting Art UnOrganized heet Sixten welkom als composer in residence van het festival. Fredrik Sixten (1962) is componist, dirigent en organist. Hij werd geboren in het noorden van Zweden en woont en werkt thans fulltime als componist in Noorwegen. Zijn werk wordt over de hele wereld uitgevoerd. Sixten vertelt in een lezing voorafgaand aan het concert meer over zijn werk en de totstandkoming van Aurora Borealis.

Aanvang Lezing 19.30 uur, Kerkdeur open vanaf 19.00 uur

Kosten: € 5,00 voorverkoop via de website van Art UnOrganized of € 7,50 aan de kassa bij aanvang.

Aanvang Concert 20.30 uur, Kerkdeur open vanaf 20.00 uur

Kosten: € 10,00 voorverkoop via de website van Art UnOrganized of € 12,50 aan de kassa bij aanvang.

 

Zaterdag 22 juni 2019: Jubileumconcert

Een feestelijk concert ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het orgel van de Grote Kerk Breda (1969-2019).

Aart Bergwerff, organist van de Grote Kerk, en Bert Mooiman, voormalig organist van de Grote Kerk, spelen samen een programma met werken van Bach, Saint-Saens en  delen uit Mendelssohns A Midsummer Nights Dream, in een bewerking voor vierhandig en viervoetig orgel. Tijdens dit concert wordt de officiële nieuwe naam van het orgel van de Grote Kerk onthuld en wordt het orgel omgedoopt in het Hillen-orgel. Corpus Acrobatics zorgt voor de visuele verbeelding van de ‘doop’ van het orgel. Corpus Acrobatics is een gerenommeerd Nederlands theatergezelschap dat wereldwijd optreedt met spectaculaire acrobatiek. Na afloop van het concert de presentatie van de cd voor het jarige orgel door Aart Bergwerff.

Aanvang 20.30 uur, Kerkdeur open vanaf 20.00 uur

Kosten: € 10,00 voorverkoop via de website van Art UnOrganized of € 12,50 aan de kassa bij aanvang.

 

Zondag 23 juni 2019: Le monde à l’ envers

Een intrigerende beeldende installatie met zand en orgel van Johan Luijmes en shakuhachi door Harrie Starreveld.

Tijdens het concert wordt zand uit een aan het plafond hangende pendel uitgestrooid op de kerkvloer. Op een hypnotiserende manier vormen zich steeds weer nieuwe patronen. Als een tekening af is, wordt het zand weer verzameld en begint het hele proces opnieuw. Le monde à l’ envers is tijdloos en verbeeldt in muziek en beweging het tijdloze en de eeuwigdurende cyclus van lente, zomer,
herfst en winter. De shakuhachi is een traditioneel Japans blaasinstrument. Fluitist Harrie Starreveld speelt 12e eeuwse Japanse muziek. Johan Luijmes vertolkt op het orgel werken van Olivier  Messiaen en Hans Otte.

Aanvang 15.30 uur, Kerkdeur open vanaf 15.00 uur

Kosten: € 10,00 voorverkoop via de website van Art UnOrganized of € 12,50 aan de kassa bij aanvang.

 

Woensdag 26 juni 2019: Jong Talent Maria Lesovichenko

De jonge organisten Maria Lesovichenko (Oekraïne, 1991) verzorgt de opmaat en de coda van het festival OrgelStorm. Zij is rising stars in de mannenwereld van het orgel en verdienen
een groot podium. Maria Lesovichenko studeerde aan het Music College te Novosibirsk (2009), het staatsconservatorium van Moskou (2016). Zij doceert orgel aan het Chopin-Music College te Moskou.

Aanvang 12.45 uur gratis toegankelijk

Details

Start:
19 juni
End:
23 juni
Evenement Categorie:
Back to top