Navigation
Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Kerstdienst Protestante Gemeente Breda

24 december 2018 @ 21:15 - 22:30

Kerstnachtdienst

Sfeervolle Kerstavond in de Grote Kerk Breda

“A Festival of Nine Lessons and Carols”

Op Kerstavond houdt de Protestante Gemeente haar Kerstnachtdienst in de Grote Kerk Breda. Dit jaar staat de hele Kerstavond in het teken van ‘A Festival of Nine Lessons and Carols’. Het Collegium Altena zingt onder leiding van dirigent en organist Aart Bergwerff de Engelse Carols.

In de prachtige kerk van King’s College in Cambridge wordt traditiegetrouw op kerstavond ‘A Festival of Nine Lessons and Carols’ gehouden. Precies 100 jaar geleden gebeurde dat voor het eerst na het einde van de WOI.

Over ‘A Festival of Nine Lessons and Carols’
De bedenker van deze bijzondere kerstliturgie was de nieuw aangestelde dean van King’s College, de 34-jarige Eric Milner-White. Eerder dat jaar was hij teruggekeerd uit de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, waar hij als legerpredikant had gediend. Op 11 november 1918 was de ‘vrede op aarde’ getekend, maar hoe moest hij in vredesnaam kerst  vieren met de overlevenden en de achterblijvers?

De kerstliturgie die Milner-White dat jaar bedacht bestond uit negen Bijbellezingen, afgewisseld met Christmas Carols. Die lezingen, hoopte hij, openen één voor één ‘een venster op Gods liefde voor deze wereld’. Vandaag de dag wordt de kerstavond vanuit King’s College wereldwijd uitgezonden.

Over Aart Bergwerff
Als Organist van de Grote Kerk Breda is Aart Bergwerff de drijvende kracht achter het toegankelijk maken van het orgel voor een breder publiek. Het majestueuze Flentrop-orgel heeft een grote muzikale rol te midden van de Kerstnachtdienst. Met zijn stichting ArtUnOrganized programmeert Bergwerff vernieuwende concerten in de Grote Kerk.

Over Collegium Altena
Vorig jaar maakten we kennis met Collegium Altena in Breda tijdens de Kersnachtdienst van 2017, toen zij enkele stukken zongen uit het ontroerende oratoria de Noël van Saint Saens. Het projectkoor richt zich op het uitvoeren van bekende klassieke werken.

Kerstsamenzang
Om 21.15 is er de traditionele Kerstsamenzang waarbij Oudhollandse kerstliederen samen gezongen worden. Om 21.30 start de Kerstnachtdienst. Na afloop van de dienst bespeelt Stadbeiaardier Paul Maassen en laat hij de (kerst)klokken klinken over de Grote Markt.

PGB
De Protestante Gemeente Breda houdt traditiegetrouw op Kerstavond een gezamenlijke Kerstnachtdienst van alle protestante kerken uit Breda in de Grote Kerk Breda.

Kerstnachtdienst op maandag 24 december 2018, aanvang 21.15 uur Locatie: Grote Kerk, Kerkplein, Breda
Toegang gratis

           

Details

Date:
24 december 2018
Time:
21:15 - 22:30
Evenement Categorie:
Back to top