Navigation
Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Lezing Lizet Kruyff; de maaltijden van Willem van Oranje en zijn familie

10 mei 2016 @ 20:00 - 22:00

LIZET KRUYFF HOUDT BREDA NASSAUSTADLEZING

De maaltijden van Willem van Oranje en familie

Op dinsdag 10Bakwerkmetbloemen mei verzorgt culinair historica Lizet Kruyff de Breda Nassaustadlezing over de copieuze diners van Willem van Oranje, zijn hofhouding en personeel in zijn kastelen. Het hof van Willem van Oranje in Breda, Brussel en Antwerpen deed in pracht en praal niet onder voor dat van andere vorsten uit zijn tijd. Willem is gehuwd met de schatrijke Anna van Egmond. De maaltijd wordt vier maal per dag opgediend. Dankzij boodschappenlijstjes weten we wat er op tafel kwam en hoe het bereid werd. Aan de hand van verschillende historische bronnen, schilderijen, archeologische vondsten en literatuur ontstaat zo een interessant beeld van de keuken van Willem van Oranje en zijn familie.

Lizet Kruyff neemt u tijdens deze lezing vol sappige anekdotes mee op ontdekkingsreis in de keuken en eetzaal van Willem van Oranje!

Lizet Kruyff schreef het boek ‘Oranje Toetjes’ (2015). Eerder publiceerde zij ‘Rijntjes Keukengeheimen’(2013), ‘Mozarts Menu’ (2006) en ‘Twintig Eeuwen Koken en Eten’ (1997).  Kruyff is regelmatig te gast bij radio- en tv-programma’s als Landinwaarts, Tijd voor Max en Blauw Bloed.

Aanvang: 20.00 uur / kerk open: 19.30 uur. Kaarten (inclusief 1 consumptie): € 7,50. Vrienden van Grote Kerk: € 6,50. Te verkrijgen bij de VVV, Boekhandel van Kemenade & Hollaers en de balie van de Grote Kerk.

Tijdens de Nassaudag Breda, op maandag 16 mei, herleven de verhalen uit de tijd van Willem van Oranje. Met de adviezen van Lizet Kruyff wordt aan het thema ‘Proef het verleden’ een smakelijke invulling gegeven. Het feestbanket dat Willem van Oranje in 1553 liet aanrichten ter ere van de doop van zijn eerste kind is het uitgangspunt voor een programma vol optredens, kinderactiviteiten, tentoonstellingen, wandelingen en bijzondere ontmoetingen. Geniet o.a. van het heerlijke feestbanket in de Grote Kerk en bekijk op het Kasteel van Breda hoe  de eettafel van Willem van Oranje eruit gezien moet hebben. Voor tickets voor het feestbanket en meer informatie: www.bredanassaustad.nl/nassaudag-2016

Details

Date:
10 mei 2016
Time:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:
Back to top