Navigation
Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Nassaustadlezing in de Grote Kerk van Breda

6 april 2016 @ 20:00 - 21:30

Nassaustadlezing: “Hendrik III van Nassau gezien door de ogen van Karel V en tijdgenoten”

Historica Laetitia van Royen houdt op 6 april de voorjaarseditie van de Nassaustadlezing in de Grote Kerk. De hoofdpersoon van de lezing is graaf Hendrik III van Nassau, van 1504 tot 1538 Heer van Breda. Hendrik III wordt algemeen beschouwd als de meest vooraanstaande en rijkste edelman ten tijde van Keizer Karel V. Hij verbouwde het Kasteel van Breda tot Renaissance paleis en verfraaide bovendien zijn grote paleis in Brussel. In dit paleis hing het beroemdste schilderij van Jeroen Bosch, De Tuin der Lusten, dat in zijn opdracht is geschilderd.

In de lezing van Leatitia van Royen ligt de nadruk op de rol die Hendrik III van Nassau speelde als politicus binnen het bestuur van de Nederlanden. De correspondentie tussen Karel V en zijn regentes in de Nederlanden, Maria van Hongarije is daarvoor intensief bestudeerd.

In de lezing ontdekken wij hoe Hendrik III van Nassau werd gezien door de Habsburgse vorsten en door zijn collega-edelen en hoe dit zich verhoudt tot de heersende inzichten.

Ook staat zij stil bij de kwaliteiten die vooral Maria van Hongarije toedichtte aan René van Châlon, zoon van Hendrik III, en de gedachten van Karel V daarover.

De lezing begint om 20.00 uur en de entreeprijs is € 7,50 (Vrienden van de Grote Kerk, leden van De Oranjeboom en de Heemkundekringen betalen € 6,50) inclusief een consumptie. Kaarten zijn te verkrijgen bij het VVV, boekhandel Van Kemenade en Hollaers en aan de balie van de Grote Kerk.

 

Details

Date:
6 april 2016
Time:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:
Back to top