Home / Historie / Restauraties / Grafmonument Frederik van Renesse
Restauraties

Grafmonument Frederik van Renesse

Het grafmonument van Frederik van Renesse en zijn echtgenote Anna van Hemel valt direct op vanwege zijn bijzondere positie, achter het hoofdaltaar en in het midden van de kooromgang. En dit niet alleen door zijn situering maar ook door de compositie met een veelheid aan stijlen. Voorafgaand aan de restauratie in 2003 en 2004 is het verguldwerk en de polychromie door vastzetten veiliggesteld. Hetzelfde gebeurde toen ook met de Annunciatie en het grafmonument van Jan van Polanen I.
Het monument van Van Renesse bestaat uit vier delen: wandnis, tombe, de liggende beelden en de invulling van de nis. Langdurige bestudering heeft aangetoond dat het monument in de loop van de tijd op onderdelen is gewijzigd en samengevoegd om het zo een extra dimensie te geven. En ook hier is een duidelijk waarneembare overgang van gotiek naar renaissance te zien, zoals bij meerdere monumenten in de kerk.
Ingrijpen bleek noodzakelijk omdat het op sommige plaatsen "vijf voor twaalf" was. De ankers zijn vervangen door roestvast stalen exemplaren.
Consoles, pilasters, zuiltjes, delen van het fronton en de putti zijn uitgenomen en behandeld. Het reinigen en herstellen van het verguldsel en de polychromie is door steenhouwer Maarsen en de polychromie-expert Dorota Burgin Sniegocka uitgevoerd.