Home / Historie / Restauraties / Muren
Restauraties

Muren

Bovenste deel
De buitenzijde van het gebouw is gereinigd met een mengsel van (heel veel) water en (een minimale hoeveelheid) zand. Daardoor werd zichtbaar welke stenen vervangen dienden te worden en waar voegwerk moest worden gerepareerd. Alleen waar het echt nodig was, werden stenen geheel vervangen. Het resultaat was dat de muur weer één geheel werd, en dus waterkerend.

Fundamenten
Aan de buitenzijde van het gebouw zijn op de grens van het maaiveld de onderste steenlaag gaten geboord en volgespoten met een vochtwerend middel. De basis van de muur kan daardoor geen vocht meer aan de onderliggende grond onttrekken. Rond de kerk is een brede sleuf gegraven.

De onderste delen van de muur, die op sommige stukken vrijwel verdwenen of verzakt was, werden gerepareerd en afgesmeerd met een cementlaag. Deze cementlaag is vervolgens afgedekt met een kunststof mat, die schuin van de muur wordt geleid. Het regenwater dat van de muur loopt, wordt hierdoor direct afgevoerd naar drainagepijpen en vervolgens naar het riool. Er kan dus geen water meer onder de kerk/het kerkgebouw lopen.

Binnenzijde
Ook aan de binnenzijde zijn vochtwerende werkzaamheden uitgevoerd: aan de onderzijde van de muren zijn gaten geboord, waarin een vochtwerend middel is gespoten. Alle loszittend stucwerk is afgebikt, waarbij muurschilderingen zijn ontzien. Waar nodig zijn beschadigde muurdelen vervangen. In de muren zijn electriciteitsleidingen en stopcontacten geplaatst. Vervolgens zijn de muren opnieuw gestuct en geschilderd. Daarbij is een verf gebruikt met natuurlijke pigmenten op waterbasis.