Vandaag open tot 14 uur
Momenteel gesloten
Tickets

RE-BELLE: De kracht van kleur

Tentoonstelling

RE BELLE Maria Roosen in de Grote Kerk Breda

Widow 1, Maria Roosen 2017. Bruikleen Rabo Kunstcollectie. Detail foto: Peter Cox

Zo 14 apr – Zo 25 aug
Gratis toegang

Met RE-BELLE brengt beeldend kunstenaar Maria Roosen kleurrijke, eigentijdse accenten aan in de Grote Kerk Breda. Haar poëtische, krachtige en rebelse werken reageren op de monumentale ruimte.

De bijzondere verhalen en symboliek die sinds eeuwen in het monument aanwezig zijn worden belicht aan de hand van negen kleurrijke werken. 

RE-BELLE in de Grote Kerk Breda is te bezoeken t/m zondag 25 augustus 2024 en is gratis toegankelijk.

Openingstijden

Grote Kerk Breda is gratis toegankelijk en bijna elke dag geopend voor bezoekers.

Ma – Za: 10 tot 17 uur
Zo: 13 tot 17 uur

Tip: De kerk is soms gesloten i.v.m. evenementen. Check voor een bezoek altijd de pagina plan je bezoek.

Kleurrijke accenten

Voor de oplettende bezoeker zijn ze nog steeds zichtbaar in de lichte, bijna serene Grote Kerk Breda: fragmenten van de diepe kleuren die ooit het rijke interieur sierden. Bijna vier eeuwen geleden verdwenen ze na de Tachtigjarige Oorlog onder een witte kalklaag. Nu brengt de internationaal bekende kunstenaar Maria Roosen de kracht van kleur terug in het monument tijdens haar solopresentatie RE-BELLE.

RE BELLE Maria Roosen Grote Kerk Breda foto Aad Hoogendoorn 120

Roosenkrans, Maria Roosen 1997. Nis in de Grote Kerk Breda. Foto: Aad Hoogendoorn

Tools for feelings

‘Tools for feelings’ noemt Maria Roosen haar sculpturen, aquarellen en tekeningen; gereedschap om gevoelens mee uit te drukken. Die gevoelens zijn voor iedereen herkenbaar en worden opgeroepen door wezenlijke menselijke ervaringen: het wonder van vruchtbaarheid, geboorte en leven, de kleur en kracht van groei en bloei, de energie van liefde en ontmoeting, maar ook het proces van rouw en verlies. Terugkerende motieven in haar werk zijn onder meer trossen bessen, melkkannen, bouwstenen, halskettingen en rozenkransen, ladders en borsten. Ze werkt graag met glas, een materiaal dat van nature een zekere vloeibaarheid en transparantie heeft. Glas is gestolde energie, kwetsbaar en sterk net als het leven en de liefde zelf. Maar ze gebruikt ook hout, textiel en andere materialen. 

Glas is als 'gestolde energie'; kwetsbaar en sterk net als het leven en de liefde zelf. Maria RoosenBeeldend kunstenaar
Shelter 2 Maria Roosen 2021

Shelter 2, Maria Roosen 2021. Foto: Bureau Branding

In haar installatie Fruits of Love in de Prinsenkapel – boven de grafkelder van de Nassaus, de voorvaderen van de Nederlandse koninklijke familie – combineert Roosen gekleurd glaswerk met verse granaatappels en citroenen die gaan verkleuren en verschrompelen in de tijd en zo de vergankelijkheid van het leven tonen.

Ook presenteert ze Shelter 2, een installatie waarin je als in een Baboesjka kan schuilen. Een plek om je even terug te trekken, voor rust en bezinning. Deze kapel voor één persoon is aan de buitenkant zwart gebrand en van binnen van onbeschilderd hout; warm, natuurlijk en beschermend.

In de solopresentatie vormt deze Shelter 2 een duo met Turn Magdalena Turn!; eenzelfde soort cocon met banen van kleur en gefreesde lijnen die langs het ’lichaam‘ naar beneden golven, verwijzend naar hoe Maria Magdalena, de vrouw die een van de discipelen van Jezus en misschien ook zijn geliefde en weldoener was, vaak wordt afgebeeld: met lang, loshangend haar. De tegenstelling tussen beide sculpturen vormen een mooi contrast tussen rouwen, naar binnen gericht zijn, en hoop, gericht op de buitenwereld. Thema’s die ook al eeuwenlang in de geschiedenis van de Grote Kerk Breda een rol spelen.

Nieuwe perspectieven

Vanaf 2024 start Grote Kerk Breda met ‘Nieuwe perspectieven’, een jaarlijkse solopresentatie van een hedendaagse kunstenaar die met diens werk een dialoog aangaat met de gelaagde verhalen van de kerk. ‘RE-BELLE’ is de eerste presentatie in deze reeks. 

Bezoek RE-BELLE

De solopresentatie RE-BELLE in de Grote Kerk Breda is te bezoeken t/m zondag 25 augustus 2024 en is gratis toegankelijk.

Rebelle square 04

Over Maria Roosen

Maria Roosen studeerde aan het Moller Instituut (1976-1981) in Tilburg en aan de kunstacademie (1981-1983) in Arnhem. Werk van Roosen was te zien in onder meer Vleeshal (Middelburg), Yokohama Triënnale (Yokohama, Japan), Singer Laren, Kunsthal KaDe (Amersfoort), Museum Dhondt Dhaenens (Deurle, België), het Groninger Museum, Museum van Hedendaagse Kunst (Gent), Museum Voorlinden (Wassenaar) en het Rijksmuseum Amsterdam.

Samen met Marijke van Warmerdam en Marlene Dumas vertegenwoordigde Maria Roosen Nederland op de Biënnale van Venetië in 1995. Tijdens RE-BELLE in de Grote Kerk Breda is ook werk van Roosen te zien bij Saatchi Gallery in Londen t/m 14 mei, Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe t/m 9 juni en Lustwarande in Tilburg van 7 juli t/m 6 oktober.

ONTDEK BREDA

Laat je voor of na jouw bezoek aan de Grote Kerk Breda verrassen door al het overige dat de stad je te bieden heeft en voel je welkom in het gastvrije Breda. Meer info, inclusief informatie over overnachten, vind je hier.

RE-BELLE is mede mogelijk gemaakt door de Rabo Kunstcollectie, de Rabobank Breda Amerstreek en de Gemeente Breda: