Vandaag open tot 17 uur
Momenteel gesloten
Tickets
2022 pink panther paints franky sticks 52247708201 o

Kerk BinnensteBuiten. Foto: Edwin Wiekens

Grote Kerk Breda is een belangrijk rijksmonument, TopMonument van Brabant en icoon van de stad Breda. Dat houden we graag zo. Daarom onderhouden en restaureren we continu. Tot en met 2027 voeren we een restauratieprogramma uit aan de buitenzijde van de kerk, de kooromgang. Elk jaar vordert de restauratie verder. 

Restauratie van de kooromgang

Tijdens de huidige restauratie worden o.a. de ornamenten van de kooromgang hersteld. De Grote Kerk Breda is grotendeels gebouwd in de kenmerkende Brabantse gotiek stijl, een bouwstijl die eind 15e eeuw overgaat in de Renaissance – architectuur die we ook terugzien in de kerk. 

3a Freesmachine Monument

Een duurzaam en innovatief traject

De natuursteen die toegepast wordt kan honderden jaren meegaan en wordt bewerkt d.m.v. de nieuwste technologie. Versleten stenen die tijdens de restauratie worden vervangen, worden eerst met klei gereconstrueerd in hun oorspronkelijke vorm om 3D gefotografeerd te worden. Vervolgens freest een robot de basisvorm uit – tot de laatste details. Die laatste details blijven namelijk mensenwerk.

4 20211214 Zottegem kopie

Beeldhouwen blijft ambacht

Nadat de steen door de freesmachine de juiste vorm heeft gekregen, worden de laatste details zorgvuldig met de hand aangebracht door een beeldhouwer. Het ornament krijgt dan zijn zogeheten ‘historisch slag’, waardoor het zijn karakter krijgt. Dit proces wordt nauwgezet gemonitord door onze restauratiearchitect BBM en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

4b 20220411 Oplevering Restauratie Fase

Check, check, dubbelcheck

De gerestaureerde stenen worden rechtstreeks vanuit de steenhouwerij in hun originele positie teruggeplaatst in de kooromgang. Voordat elke fase van de restauratie afgerond kan worden – de huidige restauratie t/m 2027 heeft 10 fasen – wordt een controle uitgevoerd door de restauratiearchitect, de aannemer en alle overige belanghebbenden die bij de restauratie betrokken zijn.

De restauratie wordt gerealiseerd met steun van: