Vandaag open tot 13.20 uur
Momenteel gesloten
Tickets

Huis van verhalen

In het hart van de stad staat de Grote Kerk Breda. Licht en elegant torent zij uit boven het stadscentrum. Letterlijk en figuurlijk staat ze midden in de samenleving, al eeuwenlang.

In deze kerk is de geschiedenis tastbaar. Er zijn talloze schatten te ontdekken. Van oude muurschilderingen tot het monumentale praalgraf van de Nassaus, de voorouders van onze Koninklijke familie.

Historie

In 1269 wordt voor het eerst melding gemaakt van een stenen kerk ‘denne stenne monster te Breda’, ruim 750 jaar geleden. Zo lang bestaat de Grote Kerk Breda. Van buiten én van binnen maakt de kerk indruk. Het predicaat rijksmonument en TopMonument Brabant is er niet voor niets. In de Prinsenkapel met gewelfschilderingen met details van puur bladgoud, rusten voorvaderen van de Nederlandse koninklijke familie. Want de geschiedenis van het koningshuis begint hier, in Breda. 

BC Guernica met persoon fotograaf Natascha Libbert 1400x778

Guernica de Ecologia. Claudy Jongstra 2022. Foto: Natascha Libbert

Partners

De Grote Kerk Breda is een dynamisch podium voor kunst en cultuur en een sociale ontmoetingsplek die veel te bieden heeft voor iedereen die behoefte heeft aan verbinding, zoekt naar verwondering of enthousiast wordt van vernieuwing. 

2022 pink panther paints franky sticks 52247708201 o

Kerk BinnensteBuiten. Foto: Edwin Wiekens

Restauraties

Grote Kerk Breda is een belangrijk rijksmonument, TopMonument van Brabant en icoon van de stad Breda. Dat houden we graag zo. Daarom onderhouden en restaureren we continu. Tot en met 2027 voeren we een restauratieprogramma uit aan de buitenzijde van de kerk, de kooromgang. Elk jaar vordert de restauratie verder. 

Huur de kerk

Het is mogelijk om een evenement te organiseren in de Grote Kerk Breda, mits deze aansluit bij de uitgangspunten van de kerk. Er zijn vier ruimtes die je naar wens kunt combineren. Zo is er ruimte voor ieder evenement: groot of klein. We denken graag mee. Stoelen, catering of techniek; wij ondersteunen daar waar nodig. 

Bekijk de plattegrond van de Grote Kerk Breda

Speurtocht foto c Bram Vreugdenhil 5

Educatieprogramma's in de Grote Kerk Breda. Foto: Bram Vreugdenhil

Educatie

Hoe geef je een eigentijdse invulling aan een gebouw dat van oorsprong een religieuze functie heeft? Met deze vraag houdt de Grote Kerk Breda zich actief bezig. Al ruim 750 jaar vormt dit bijzondere gebouw een huis van verhalen dat meebeweegt met de veranderende wereld. 

Kleine dingen in de Grote Kerk foto Jan Korebrits

Foto: Jan Korebrits

Organisatie

De Stichting Grote of Onze Lieve Vrouwekerk te Breda heeft haar missie als volgt omschreven: Met het behoud van dit cultureel religieus erfgoed voor ons nageslacht en de beleving ervan door de huidige generatie, geeft de Stichting invulling aan de duurzaamheid van onze samenleving. Trefwoorden daarbij zijn onderhouden om te bewaren, zorgvuldig beheren en creatief gebruiken.

Huisregels

onze structurele partners: