Vandaag open tot 14 uur
Momenteel gesloten
Tickets
Grote Kerk Breda en toren

In het hart van de stad staat de Grote Kerk Breda. Licht en elegant torent zij uit boven het stadscentrum. Letterlijk en figuurlijk staat ze midden in de samenleving, al eeuwenlang.

In deze kerk is de geschiedenis tastbaar. Er zijn talloze schatten te ontdekken. Van oude muurschilderingen tot het monumentale praalgraf van de Nassaus, de voorouders van onze Koninklijke familie.

Maar deze kerk is meer dan alleen een iconisch gebouw. Het is een plek van ontmoeting: voor jong en oud en met uiteenlopende achtergronden. Met een vernieuwend en divers programma koppelen we de verhalen van nu aan die van de eeuwenoude kerk. Ontdek deze levendige plek vol verhalen, kunst, cultuur en kennis. 

Breda Grote of Onze Lieve Vrouwekerk foto Arjan Bronkhorst 11

Gewelfschilderingen Prinsenkapel. Foto: Arjan Bronkhorst

Verwondering en vernieuwing

De Grote Kerk Breda is niet alleen het icoon van de stad, maar ook rijksmonument, Brabants TopMonument én onderdeel van het Grootste Museum van Nederland. Dat is niet voor niets. De kerk is uniek vanwege haar eigenzinnige bouwstijl: Brabantse gotiek met de oudste renaissancekunst van Nederland. Hier in Breda kwam deze van origine Italiaanse stroming voor het eerst over de grens. 
 

In deze kerk rusten bovendien de (Oranje-) Nassaus, de vroegste voorouders van het Nederlandse koninklijk huis. Zij maakten in de vijftiende eeuw de kerk tot het monument dat we tot op de dag van vandaag kennen en vonden hier hun laatste rustplaats.

180 B8 A4621

Huis van verhalen

Tegenwoordig is de Grote Kerk Breda een huis van verhalen. Een plek waar we vernieuwing en het hier-en-nu koppelen aan de rijke geschiedenis. Aan de verhalen van de kerk, en aan de samenleving van toen. Dat doen we met de blik van nu. Want de geschiedenis geeft ons perspectief. Laat ons zien hoe het toen ging, en wat we daarvan kunnen leren. Het toont ons dat het verleden helemaal niet zo ver weg is. En geeft ons het gevoel dat we verbonden zijn: door onze voorouders en historie. 

Orgel Grote Kerk Breda 1 foto Jan Korebrits

Hillen orgel Grote Kerk Breda. Foto: Jan Korebrits

Hillen orgel

Het Hillen orgel in de Grote Kerk Breda is een ware groeibriljant. Het werd in 1969 in de huidige vorm voltooid door orgelmakerij D.A. Flentrop. De wijze waarop de meest recente toevoeging aan het orgel is uitgevoerd is kenmerkend voor het werk van deze orgelmakerij in de jaren '60, waardoor het instrument een unieke plaats inneemt in de periode van Wederopbouw. Daarnaast dateert een deel van het orgel al uit het begin van de 16e eeuw. De Nassaus, voorvaderen van onze Koninklijke familie waaronder Hendrik III van Nassau en René de Chalon, hebben nog geluisterd naar de klanken van dit orgel.

Cultuur Forum 30 PHOTE Dby Edwin Wiekens

Foto: Edwin Wiekens

Partners

Die verhalen maken wij niet alleen. De Grote Kerk Breda is een dynamisch podium voor kunst en cultuur en een sociale ontmoetingsplek die veel te bieden heeft voor iedereen die behoefte heeft aan verbinding, zoekt naar verwondering of enthousiast wordt van vernieuwing. De programmering stellen we samen met een breed netwerk van partners, eigentijdse makers, ondernemers, het onderwijs en sociaal-maatschappelijke organisaties. Zo verzamelen en vertellen we verhalen die herkenbaar zijn voor verschillende doelgroepen, ongeacht leeftijd, afkomst, achtergrond of religie. Deze verhalen zijn er voor iedereen.

programma partners

Onze programmering wordt mede mogelijk gemaakt met dank aan: