Vandaag open tot 14 uur
Momenteel gesloten
Tickets
Kelly Christogiannis 06 PHOTE Dby Edwin Wiekens

Foto: Edwin Wiekens

Elke ma t/m zo
Gratis toegang

Kerk Binnenstebuiten – Schilderingen op bouwschutting door creatieve makers Robin Nas, Mara Piccione, Nina Valkhoff, MonkeyBirdCrew, Franky Sticks, Pink Panther Paints en Kelly Christogiannis.

De Grote Kerk Breda inspireert

In het project Kerk BinnensteBuiten, een gezamenlijk initiatief van de Grote Kerk Breda en Blind Walls Gallery, worden verschillende creatieve makers uitgenodigd zich te laten inspireren door het rijke interieur van de kerk om nieuw werk te realiseren op de bouwschutting. 

Kerk BinnensteBuiten maakt een link tussen historisch erfgoed en hedendaagse makers, zet de restauratie van de Grote Kerk in een ander voetlicht en maakt van de bouwschutting een originele en mooie eyecatcher in het centrum van de stad.  

Een project van Grote Kerk Breda in samenwerking met Blind Walls Gallery

Over Kerk BinnensteBuiten

De Grote Kerk Breda voert momenteel grootschalige en langdurige restauratie- en renovatiewerkzaamheden uit aan de buitenzijde van de kooromgang van de kerk. Deze restauratie is in 2017 begonnen en duurt bij elkaar 10 jaar. Gedurende deze lange periode van werkzaamheden is aan de kant van de Grote Markt een bouwschutting geplaatst – voor veel ondernemers en voorbijgangers een doorn in het oog. In het project Kerk BinnensteBuiten wordt de bouwschutting een platform voor hedendaagse kunstenaars, die hun indruk van de kerk in beeld vertalen en zo ook de voorbijgangers verleiden om een bezoek aan de kerk te brengen en zelf te gaan kijken.  

Het project

De bouwschutting is voorzien van panelen die zijn geïnspireerd op de gotische ramen van de kooromgang. Voor de schilderingen op deze panelen werd een aantal hedendaagse kunstenaars uitgenodigd; Robin Nas, Mara Piccione, Monkey Crew Bird en Nina Valkhoff, Franky Sticks (Frank Stok), Pink Panther Paints (Jasmine Roemendael) en Kelly Christogiannis. Zij hebben zich voor hun creaties laten inspireren door elementen uit het interieur van de Grote Kerk Breda. De kunstenaars waren vrij om te kiezen uit de vele historische details en verhalen. Naast de gotische panelen met de schilderingen van de kunstenaars, zijn er eveneens panelen met informatie over de restauratie van de Grote Kerk, over het project en over de kunstenaars zelf. Zij lichten in quotes toe welke details in de kerk hen het meest geïnspireerd hebben.

Plek van verbinding in het hart van de stad

Het project Kerk BinnensteBuiten past binnen het nieuwe inhoudelijke en culturele beleid van de Grote Kerk Breda. De kerk is hét levend icoon van de stad en een dynamisch podium voor cultuur, kunst en kennisoverdracht. Van oudsher is er een natuurlijk verband tussen de het Grote Kerk Breda als publieke binnenruimte van de stad en de Grote Markt als de buitenruimte. De kerk en de Grote Markt vormen samen het kloppend hart van de stad Breda.    

Over Blind Walls Gallery

Dit project wordt in nauwe samenwerking georganiseerd met Blind Walls Gallery; hét museum op straat. Sinds 2015 werkt Blind Walls Gallery aan een nieuw stadsgezicht van Breda door de grijze en grauwe muren van de stad te hergebruiken als canvas.  

Internationale kunstenaars worden uitgenodigd om te werken aan een groeiende collectie muurschilderingen geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda. Het Stadsarchief van Breda is een van de belangrijkste informatiebronnen, naast de verhalen van de bewoners. De geselecteerde kunstenaars krijgen een uitgebreide briefing toegestuurd en maken op basis daarvan hun eerste ontwerpen. Door de combinatie van hedendaagse kunstenaars, stedenbouwkundig erfgoed en geschiedenis is het initiatief van Blind Walls Gallery zowel uniek als toegankelijk voor de lokale gemeenschappen, bezoekers en kunstliefhebbers. Het bijzondere initiatief werd in 2017 beloond met de Brabantse Erfgoedprijs. Ook voor Blind Walls Gallery is de bouwschutting een ideale plek in het centrum om zich te profileren. Er zijn namelijk niet veel wanden in het centrum van de stad die zich lenen of beschikbaar zijn voor grote muurschilderingen. 

Kerk BinnensteBuiten is tot stand gekomen dankzij de steun van: Gemeente Breda, Breda Marketing en het Ondernemersfonds Breda.

Route en parkeren
Kom je met de trein? De Grote Kerk Breda bevindt zich op 10 minuten loopafstand vanaf station Breda. Ook met de bus is de kerk goed bereikbaar, vanaf de bushaltes Karnemelkstraat of Vlaszak loop je in enkele minuten naar ons toe.

Kom je met de fiets of brommer? Parkeer dan in één van de gratis fietsenstallingen. Verkeerd gestalde fietsen worden regelmatig geruimd door de gemeente.

Kom je met de auto? Parkeergarages De Prins en De Barones liggen het dichtst bij de Grote Kerk Breda. Klik hier voor algemene informatie over parkeren in Breda.