Vandaag open tot 14 uur
Momenteel gesloten
Tickets
BC Guernica met persoon fotograaf Natascha Libbert 1400x778

Guernica de Ecologia. Claudy Jongstra 2022. Foto: Natascha Libbert

CrossArts startte haar eerste themajaar “Duurzaamheid & Creativiteit” van 12 mei t/m 26 juni 2022 met een tentoonstelling in de Grote Kerk Breda met het nieuwste werk van Nederlands meest duurzame textielkunstenaar Claudy Jongstra: Guernica de la Ecologia.

Guernica de la Ecologia is geïnspireerd op en een eerbetoon aan de Guernica (1938) van Pablo Picasso. Jongstra´s Guernica de la Ecologia is een manifest: een betoog voor biodiversiteit en een oproep tot een herwaardering van de relatie tussen mens en natuur. 

“Ik hoop dat in de warme materialiteit van mijn Guernica een uitnodiging zit. Een uitnodiging om aandacht te hebben voor de dingen die ons omringen. Als het om aandacht voor de aarde gaat, telt elke vierkante meter.” Claudy Jongstra
13864 s1920x1080

Guernica de la Ecologia. Claudy Jongstra 2022. Zitelementen: Bredase Bomen

Guernica

Guernica de la Ecologia is een boodschapper van wol ‘tegen een wereldorde die gebrek aan biodiversiteit veroorzaakt, die aandacht en liefde ontbeert voor de aarde’. Het werk heeft hetzelfde indrukwekkende formaat als Picasso’s werk, met hetzelfde grimmige zwart, wit en sepia palet. De oorlog in Oekraïne maakte het werk nog actueler.

Claudy Jongstra Guernica Breda Iris Haverkamp Begemann WEB USE 1

Guernica de la Ecologia, foto: Iris Haverkamp Begemann

Bredase Bomen

Guernica de la Ecologia werd omringd door een Bredase interventie: Bredase Bomen is een samenwerking tussen Tim van den Burg en de Gemeente Breda, waarbij gekapte bomen uit de stad een tweede leven krijgen als picknicktafel, een bank of zelfs in kaasplankjes. In de kerk wordt Jongstra’s werk omringd door zitelementen die subtiel vertellen welke uit welke straat deze komt en hoe lang de boom in Breda heeft gestaan. Van den Burg: “Het is goed dat mensen die oude boom uit hun straat op een andere manier terugzien, als vorm van circulariteit.”
 

CrossArts

CrossArts is een stadsbreed tentoonstellingsprogramma, ontstaan uit de unieke samenwerking tussen Electron, BredaPhoto, Grote Kerk Breda en Tranzforma (Stadsgalerij) en mogelijk gemaakt door de gemeente Breda. CrossArts zal van 2022-2024 met verschillende partners een gevarieerd en dynamisch programma van tentoonstellingen, presentaties in de openbare ruimte, masterclasses, workshops, theater- en filmvoorstellingen in Breda uitrollen.