Vandaag open tot 14 uur
Momenteel gesloten
Tickets
GKB opening Koerstrui indekerk 03

Koerstrui in de Kerk, foto: Edwin Wiekens

In de aanloop naar de start van de derde etappe van La Vuelta in Breda presenteerde de Grote Kerk Breda van 2 juli t/m 26 augustus 2022 een bijzondere tentoonstelling, een selectie van ruim 100 wielershirts uit de grote verzameling wielertricots van de Brabantse verzamelaar Henk Theuns: Koerstrui in de kerk.
 

Na de start van deze etappe gingen de wielrenners met de fiets aan de hand door de Grote Kerk Breda. Tijdens de Ronde van Spanje maakte de adrenaline in hun lichaam even plaats voor stilte en bezinning. Een aantal renners stak ook een kaars op ter herdenking van de wereldwijde coronaslachtoffers.

Koerstrui expo 41 PHOTE Dby Edwin Wiekens

Koerstrui in de Kerk, foto: Edwin Wiekens

Kleurrijke tentoonstelling voor jong en oud 

De collectie van de Brabantse verzamelaar Henk Theuns bevatte zo’n 7000 wielertricots waarvan een selectie van ruim 100 absolute toppers op een eigentijdse, creatieve manier werden getoond in de Grote Kerk Breda. Ontwerper Jan Konings en oud-profwielrenner en journalist John den Braber hadden een selectie gemaakt waarbij verhalen over deugd en zonde, die achter de wielertricots schuilgaan, centraal stonden.

Opening expo 25 PHOTE Dby Edwin Wiekens

Koerstrui in de kerk. Foto: Edwin Wiekens

Speciaal ontwerp 

De rode trui voor de eerste drie etappes in Nederland (La Vuelta Holanda) was in opdracht van de gemeente Breda en La Vuelta Holanda gemaakt door de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen. Deze unieke nieuwe Nederlandse rode trui werd getoond naast historische rode truien van de Ronde van Spanje.
 

Exactitudes coureurs175 by Ari Versluis Ellie Uyttenbroek2022

Exactitudes coureurs175 door Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek

Oud-prof wielrenners geportretteerd

Het duo Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek hadden speciaal voor Koerstrui in de kerk een nieuwe Exactitudes serie gemaakt: Coureurs. Oud-profrenners poseren in hun historische en iconische wielertricot.
 

Koerstrui in de kerk was georganiseerd door de Grote Kerk Breda in samenwerking met La Vuelta Hollanda en Breda Marketing en was mogelijk gemaakt dankzij de steun van de gemeente Breda, Zeloo, Rabobank en Stichting Ondernemersfonds Breda.