Vandaag open tot 14 uur
Momenteel gesloten
Tickets
Museum of the Moon by Luke Jerram Grote Kerk Breda foto c Ilona Schong

Museum of the Moon by Luke Jerram Grote Kerk Breda. Foto: Ilona Schong

De zon op het Middeleeuwse houten paneel dat het hemelgat – het hoogste punt van de kerk – afsluit, kreeg van 11 december 2021 t/m 30 januari 2022 gezelschap van Museum of the Moon.
 

Museum of the Moon is een kunstwerk van de Engelse kunstenaar Luke Jerram. Deze maan, met een doorsnede van 7 meter, bestaat uit zeer gedetailleerde hoge resolutie beelden van het maanoppervlak die door NASA zijn gemaakt. Op een schaal van 1:500.000 zie je elk detail van de oppervlakte van de maan op de – van binnenuit verlichte – sferische sculptuur. De installatie is een combinatie van beeld, licht en geluid. 

Museum of the Moon by Luke Jerram Grote Kerk Breda foto c Fred Ernst 211208 FE0528 30cm

Museum of the Moon by Luke Jerram Grote Kerk Breda. Foto: Fred Ernst

Een bijzondere beleving

Je kon plaatsnemen op één van de lounge plekken en luisteren naar de speciaal voor deze gelegenheid geschreven podcast. Museum of the Moon was een bijzondere beleving voor iedereen, van jong tot oud. De Grote Kerk Breda bood niet alleen de ervaring van het kunstwerk, maar organiseerde ook een divers programma dat specifiek rondom het thema ontwikkeld was. Denk aan Moon Tours door Sterrenwacht Tivoli, Yoga under the Moon en een Moon Kids Workshop, waarbij kinderen een raket of planetarium leerden maken. Daarnaast was een heel bijzonder slotconcert gepland: een indrukwekkende uitvoering van de Canto Ostinato door Wishful Singing die alle zintuigen op scherp zet.
 

Museum of the Moon en de Grote Kerk Breda

Vanuit een historisch perspectief paste Museum of the Moon perfect binnen de gotische monumentale bouwstijl van de Grote Kerk Breda. De hoge en lichte architectuur van de kerk, die zo karakteristiek is voor de gotiek, was een poging van de mens om richting de hemel te reiken. De fascinatie voor het ‘hogere’, de hemel boven ons, is van alle tijden. Pas in de 20ste eeuw is de mens erin geslaagd om werkelijk op de maan te landen. Met de geavanceerde beeldtechnieken die in de 21ste eeuw steeds verder ontwikkeld zijn, beschikken we nu over kwalitatief hoogwaardig beeldmateriaal van de maan, dat gebruikt kon worden voor het creëren van Museum of the Moon.

Museum of the Moon by Luke Jerram Grote Kerk Breda foto c Fred Ernst 211208 FE1601 30cm

Museum of the Moon by Luke Jerram Grote Kerk Breda. Foto: Fred Ernst

Podcast en video’s 

Tijdens jouw bezoek aan de kerk kon je, naast jouw bezoek aan Museum of the Moon, een film en presentatie van Sterrenwacht Tivoli over de eerste landing op de maan bekijken, was er een podcast die speciaal voor deze gelegenheid geschreven en ingesproken was door spoken word artists Tommy Ventevogel en Danique Carmen Kivit en daarnaast vertelde Luke Jerram, de kunstenaar die Museum of the Moon ontworpen heeft, over zijn inspiratie voor het kunstwerk in een korte film.
 

Stichting Grote Kerk Breda werkte voor Museum of the Moon samen met Luke Jerram Ltd, KNVWS West-Brabant, Sterrenwacht Tivoli en Filmhuis Breda. Het Moon-stadsprogramma en de communicatie is gerealiseerd in samenwerking met Breda Marketing en Stichting Ondernemersfonds Breda. Museum of the Moon in de Grote Kerk Breda is gerealiseerd met steun van Gemeente Breda en Zeiss B.V.