Vandaag open tot 14 uur
Momenteel gesloten
Tickets
50x75cm Mizutani 20130814 8199

Foto: Yoshinori Mizutani

Za 16 sep – Zo 3 dec

Atelier EXB, BredaPhoto en de Grote Kerk Breda bundelden hun krachten en brachten van 16 september t/m 3 december 2023 14 internationale topfotografen die hun eigen visie op deze wonderlijke wezens geven samen in fototentoonstelling Vrije Vogels.

De mens heeft altijd gedroomd van vliegen. Maar het lukt ons nog steeds niet dat op dezelfde vrije manier als vogels dat doen. Misschien is dat waardoor ze ons zo fascineren. 

De kleurrijke veren, de sierlijke beweeglijkheid, de kracht van hun vleugels, de melodieuze zang en de magische dans in de lucht hebben door de eeuwen heen veel kunstenaars geïnspireerd.
90x120cm Pellegrin PEP2019005 G0418 4042 crop

Foto: Paolo Pellegrin

Volière van de wereld

Vrije Vogels is als een volière van de wereld, van bekende stadsvogels tot de vogels in verre landen. De verschillende perspectieven van de fotografen nodigden de bezoeker uit om de vogels te bewonderen in hun leefomgeving. Soms als snel passerende schaduwen tegen het felle licht van de zon, dan weer oog in oog in close-up. De foto’s tonen de verscheidenheid aan werelden waarin vogels leven en roepen tegelijkertijd vragen op over bedreigingen voor hun leefomgeving, waarvan klimaatverandering de meest alarmerende is.

Photo Breda 115

Vrije Vogels in de Grote Kerk Breda

15 From Kyunghee Lee Des oiseaux Atelier EXB 2023

Foto: Kyunghee Lee

Nederlandse première

Bernard Plossu, Pentti Sammallahti, Yoshinori Mizutani, Terri Weifenbach, Graciela Iturbide, Michael Kenna, Leila Jeffreys, Albarrán Cabrera, Byung-Hun Min, Rinko Kawauchi, Paolo Pellegrin, Christophe Maout, Roger Ballen en Kyunghee Lee zijn de hedendaagse fotografen uit tien verschillende landen die elk hun eigen artistieke visie op vogels geven. 

Ze zijn samengebracht door Atelier EXB in de serie boeken Des oiseaux en nu ook in een tentoonstelling. In de Grote Kerk Breda beleeft deze tentoonstelling onder de titel Vrije Vogels haar Nederlandse première. Bovendien is hier voor het eerst het werk van Kyunghee Lee te zien, de meest recente toevoeging aan de reeks.

Photo Breda 96

Vrije Vogels in de Grote Kerk Breda

Extra activiteiten

Tijdens Vrije Vogels was er nog veel meer te doen. Zo was er een speurtocht voor jong en oud waarmee je zowel in de tentoonstelling als in de kerk vogels kunt spotten en meer leert over hun betekenissen. Je breidde jouw bezoek aan de tentoonstelling uit met een wandeling en ontdekte een aantal van de opmerkelijkste vogels in en om het centrum van Breda. Genoot van het toepasselijke filmprogramma dat we organiseerden i.s.m. Filmhuis Breda met onder meer de veelbekroonde documentaire All That Breathes van regisseur Shaunak Sen en de jeugdfilm Kauwboy of kon naar een van de inlooprondleidingen op zaterdagmiddag of het Early-Bird ligconcert(c) Bach & Beatles of het Early-Bird ligconcert(c) Canto Ostinato & Best of Einaudi op zondagochtend. 

Samenwerkingen

Nieuwsgierig naar alles wat met natuur, wetenschap en kunst te maken heeft, lanceerde de gerenommeerde Franse uitgever Xavier Barral in 2018 de serie boeken Des oiseaux: vogels door de ogen van beroemde fotografen. De curatoren van Atelier EXB, Nathalie Chapuis en Philippe Séclier, transformeerden de fotoboekenserie tot een tentoonstelling.

De Grote Kerk Breda en BredaPhoto werken al geruime tijd structureel samen. In 2020 aan tentoonstelling China Imagined, voor de editie van het BredaPhoto Festival in 2022 hebben beide organisaties ook inhoudelijk samengewerkt en de tentoonstelling Space to Breathe van Newsha Tavakolian tot een groot succes gemaakt. Het is daarom niet verrassend dat beide organisaties nu ook tussen de festivaledities door de handen ineenslaan.

Vrije Vogels was een coproductie van Atelier EXB, BredaPhoto en de Grote Kerk Breda. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Breda.