Vandaag open tot 14 uur
Momenteel gesloten
Tickets
210825 FE0738 Fred Ernst 30cm

Foto: Fred Ernst

Wo 9 jun – Zo 29 aug

De Grote Kerk Breda presenteerde van 29 mei t/m 29 augstus 2021 Royal Fashion Design, een tentoonstelling waarin recente en nieuwe ontwerpen van de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen centraal stonden. 

Royal Fashion Design toont zijn gerenommeerde ‘koninklijke’ ontwerpen – waarvan vele door koningin Máxima bij officiële gelegenheden gedragen zijn – en een serie nieuwe creaties die speciaal in opdracht van de Grote Kerk Breda zijn ontworpen. Het resultaat is een couture collectie over de kracht van de vrouw.
 

'Schoonheid en kwaliteit zitten in tijd en concentratie.‘ Mattijs van Bergen
210825 FE0025 Fred Ernst 30cm

Foto: Fred Ernst

de tentoonstelling

Voor de presentatie Royal Fashion Design zullen de ontwerpen van Mattijs van Bergen in de nissen, aan beide zijbeuken van de Grote Kerk Breda, worden gepresenteerd. In de tentoonstelling wordt per ontwerp ingegaan op de inspiratiebronnen en het ontwerpproces. Voor deze collectie werkte Mattijs samen met diverse ambachtslieden.

210825 FE0107 Fred Ernst 30cm

Foto: Fred Ernst

Creative Luxury for Headstrong Women

De nieuwe collectiestukken zijn geïnspireerd door de sterke vrouwen van Nassau en de geschiedenis van de Grote Kerk Breda. Zo zijn Johanna van Polanen en het harnas van Engelbrecht II inspiratiebronnen voor Mattijs. De creaties zijn een ode aan de vrouw en belichten haar als muze, godin, heldin, koningin, beschermer en als gever van leven. Creative Luxury for Headstrong Women – de centrale visie van Van Bergens werk – sluit naadloos aan bij Breda én bij de Grote Kerk Breda. Zo kent iedereen in Breda de spreuk, die in 1667 is gegraveerd op de grote Nassauklok van de kerk: “Die tot Breda in vreucht wil leven, die moet de vrouwen de overhant geven.”
 

Koninklijk Nederland

De verbinding tussen de Grote Kerk Breda en het koninklijke Nederland gaat al eeuwen terug. In de 15de en 16de eeuw lieten de voorvaderen van de huidige koninklijke familie, de Nassaus, de Grote Kerk Breda bouwen in een rijke, Brabants gotische stijl. Dit belangrijke Rijksmonument is naast symbool van pracht en praal ook de rustplaats van negen Nassaus en de eerste prins van Oranje die in de imposante Prinsenkapel in de Grote Kerk Breda begraven liggen. Voor de bouw en inrichting van de Grote Kerk Breda hebben de Nassaus met regelmaat belangrijke ambachtslieden en kunstenaars opdrachten gegeven. 

Nu, in de 21ste eeuw, wil de Grote Kerk Breda weer als opdrachtgever een podium bieden aan talentvolle jonge ontwerpers en kunstenaars. Met Royal Fashion Design bijt Mattijs van Bergen het spits af die past binnen deze visie, waarin erfgoed en hedendaagse makers samenkomen.

Over Mattijs van Bergen

Mattijs van Bergen ( 1980 ) in Beuningen geboren als zoon van een edelsmid en een kunstschilder. Na het behalen van zijn ArtEZ bachelor vervolgde hij zijn studie aan het prestigieuze Central Saint Martins College in Londen. Zijn plissés, handgemaakte en geborduurde applicaties, gelaagdheid van stoffen en verrassende kleur- en materiaalcombinaties karakteriseren zijn handschrift. Zijn eerste collecties maakten al snel indruk in de modewereld, zo won hij in 2012 de prestigieuze Dutch Fashion Award. Na zijn studie start hij zijn eigen label en verovert de internationale modewereld. In 2015 breekt hij met de dwingende snelheid van het conventionele modesysteem en zoekt hij volledige toewijding in het ontwerpen van seizoen onafhankelijke collecties met duurzame, tijdloze ontwerpen voor particulieren. Daarnaast ontwierp hij kostuums voor nationale en internationale theater- en operagezelschappen en maakte hij statement stukken als The Amsterdam Rainbow Dress, die aandacht vraagt voor landen waar homoseksualiteit nog steeds verboden is. Tevens was hij verantwoordelijk voor de bedrijfskleding van o.a. Monuta en De Efteling. Eind 2019 schonk Mattijs van Bergen een aantal van zijn creaties aan het Centraal Museum in Utrecht.
 

De presentatie Royal Fashion Design – Mattijs van Bergen is samengesteld door Marieke Wiegel, curator en directeur van de Stichting Grote Kerk Breda in nauwe samenwerking met Mattijs. De bekende Nederlandse modefotografen Petrovsky & Ramone fotografeerden op uitnodiging van de Grote Kerk Breda in hun eigenzinnige stijl de nieuwe ontwerpen van Mattijs van Bergen. Daarnaast heeft Pastrami Film Company bij de tentoonstelling een korte documentaire gemaakt over het creatieve maakproces van Mattijs van Bergen. De tentoonstelling vindplaats in het kader van het Nassaujaar en sluit aan op de verhaallijn Koninklijk Nederland van NBTC Holland Marketing. Naast Breda organiseren koninklijke steden als Apeldoorn, Delft, Den Haag en Leeuwarden activiteiten die op dit thema aansluiten.