Vandaag open tot 17 uur
Momenteel gesloten
Tickets
Space to Breathe Breda Photo x Grote Kerk Breda foto Ron Machielse 30

Space to Breathe Breda Photo x Grote Kerk Breda. Foto: Ron Machielse

Van 8 september t/m 23 oktober 2022 vond in Breda de tiende editie plaats van het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival, de grootste fototentoonstelling in de Benelux. Met als titel Theatre of Dreams ging deze editie over hoop, verandering en voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. 

In de Grote Kerk in het centrum van Breda maakte gastcurator en Magnum fotograaf Newsha Tavakolian de persoonlijke tentoonstelling Space to Breathe waarin zij eigen werk combineerde met werk van verschillende makers uit de gehele wereld die haar geïnspireerd of geraakt hebben.
 

Space to Breathe gaat over het creëren van ruimte waar mensen hun verhalen kunnen vertellen, luisteren, reflecteren en verwerken.
Listen Newsha GKB

Space to Breathe Breda Photo x Grote Kerk Breda. Foto: Ron Machielse

Space to Breathe

De Grote Kerk Breda presenteerde in samenwerking met BredaPhoto met trots de tentoonstelling Space to Breathe, samengesteld door Magnum-fotograaf Newsha Tavakolian (1981, Teheran, Iran). In een indrukwekkende carrière van meer dan 25 jaar heeft Tavakolian een breed scala aan sociale en politieke verhalen over de hele wereld behandeld. In het afgelopen decennium is haar focus verschoven naar een meer conceptueel-creatieve praktijk. Met deze tentoonstelling ging ze de dialoog aan met 16 fotografen die in haar vroege carrière een belangrijke rol hebben gespeeld, haar hebben geïnspireerd of haar werk in een ander perspectief hebben geplaatst.

Space to Breathe Breda Photo x Grote Kerk Breda foto Ron Machielse 16

Space to Breathe Breda Photo x Grote Kerk Breda. Foto Ron Machielse

Rode draad

De rode draad van de tentoonstelling vind je terug in de verschillende series die Tavakolian sinds 2010 maakt, zoals Listen, Look en Blank Pages of an Iranian Photo album. Het gaat over de dialoog met fotografen die, net als Tavakolian, documentairefotografie met zelfreflectie benaderen. Sommige fotografen beschouwen hun camera als een wapen waarmee ze kunnen reageren op politieke fenomenen.  Maar de fotografen die in deze tentoonstelling te zien zijn, kiezen ervoor hun lens te gebruiken als middel om persoonlijke verhalen te delen. Deze fotografen vertegenwoordigen mensen die zijn geraakt door een trauma, of gaan ze moedig in op een introspectief onderzoek naar persoonlijke omstandigheden. Wat al deze projecten gemeen hebben, is een gevoel van intimiteit waarmee zij de kijkers willen betrekken bij individuele en collectieve kwetsbaarheid.