Vandaag open tot 17 uur
Momenteel gesloten
Tickets
20221121 Visit Brabant Grote Kerk Breda Willeke Machiels LR 023 1 G1 A1849

Het schip en Hillen orgel van de Grote Kerk Breda. Foto: Willeke Machiels - Visit Brabant

De Grote Kerk Breda is een plek voor iedereen. Daarom doen wij er zo veel mogelijk aan om een bezoek aan de kerk toegankelijk te maken. Op deze pagina vind je alle informatie over toegankelijkheid en onze voorzieningen.

Bekijk ook onze veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Bezoekadres
Kerkplein 2
4811 XT Breda
Route plannen

Route en parkeren
Kom je met de trein? De Grote Kerk Breda bevindt zich op 10 minuten loopafstand vanaf station Breda. Ook met de bus is de kerk goed bereikbaar, vanaf de bushaltes Karnemelkstraat of Vlaszak loop je in enkele minuten naar ons toe.

Kom je met de fiets of brommer? Parkeer dan in één van de gratis fietsenstallingen. Verkeerd gestalde fietsen worden regelmatig geruimd door de gemeente.

Kom je met de auto? Parkeergarages De Prins en De Barones liggen het dichtst bij de Grote Kerk Breda. Klik hier voor algemene informatie over parkeren in Breda.

Postadres
Postbus 1017
4801 BA Breda

Openingstijden

Grote Kerk Breda is gratis toegankelijk en bijna elke dag geopend voor bezoekers.

  • Ma – Za 10–17 uur
  • Zo 13–17 uur

Afwijkende openingstijden

  • Ma 17 jun 10–14.30 uur
  • Za 22 jun Gesloten i.v.m. BRIK festival
  • Zo 23 jun Gesloten i.v.m. BRIK festival
  • Do 4 jul Gesloten

Toegankelijkheid

De Grote Kerk Breda is toegankelijk met een rolstoel, rollator of kinderwagen. Let er hierbij op dat de vloer deels bestaat uit oude grafstenen met op sommige plekken wat onregelmatigheden. Wij beschikken over een rolstoeltoegankelijk toilet, BHV-personeel en gratis wifi. Daarnaast zijn hulphonden, duidelijk herkenbaar en aangelijnd met een tuigje, welkom. Als je niet zelfstandig een bezoek kunt brengen aan de Grote Kerk Breda, mag je een begeleider meenemen. Deze mag - ook tijdens betaalde activiteiten - gratis naar binnen.

Jassen en tassen

Jassen en kleine tassen mogen mee de kerk in. Als je een grote of zware tas hebt, kan je deze achterlaten bij de balie.

Ontdek Breda

Laat je voor of na jouw bezoek aan de Grote Kerk Breda verrassen door al het overige dat de stad je te bieden heeft en voel je welkom in het gastvrije Breda. Meer info, inclusief informatie over overnachten, vind je hier.

vragen of tips

Heb je vragen of tips? Mail deze dan naar info@grotekerkbreda.nl. We horen graag van je.  

Veelgestelde vragen

Is de Grote Kerk Breda gratis toegankelijk?

De Grote Kerk Breda is minstens 8 maanden per jaar gratis toegankelijk. Daarnaast zijn er incidenteel betaalde exposities, meestal in het najaar. Informatie hierover vind je o.a. in de agenda.

Hoe weet ik of de Grote Kerk Breda open is?

Buiten de reguliere openingstijden (maandag t/m zaterdag van 10 – 17 uur en zondag van 13 – 17 uur) kan de Grote Kerk Breda gesloten zijn i.v.m. evenementen. Check voor een bezoek altijd de actuele openingstijden bovenaan deze pagina.

Zijn kinderen welkom in de Grote Kerk Breda?

Kinderen zijn van harte welkom. De volwassenen die hen begeleiden zorgen er voor dat de kinderen zich goed gedragen in de kerk.

Is de kerk toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking?

De Grote Kerk Breda is toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking, met uitzondering van de Kapittelzaal en de toren. Voor de Prinsenkapel is een extra smalle rolstoel beschikbaar.

Kan ik de toren van de Grote Kerk Breda beklimmen?

Iedereen ouder dan 12 jaar, in staat om 287 treden te beklimmen en met de mogelijkheid om door smalle deurtjes te gaan kan de toren beklimmen. Klik hier voor info en tickets.

Vanaf 4 personen is het mogelijk om een privé beklimming te reserveren buiten de reguliere tijden. Mail of bel voor informatie: stadsgidsen@gildebaronie.nl of 06-420 220 28.

Zijn er rondleidingen in de Grote Kerk Breda?

Via de gidsen van Gilde de Baronie kan je een rondleiding in de Grote Kerk Breda boeken. Mail of bel voor informatie: stadsgidsen@gildebaronie.nl of 06-420 220 28.

Mag mijn hond mee naar binnen in de Grote Kerk Breda?

Huisdieren mogen niet mee naar binnen. Hulphonden zijn hierop een uitzondering en zijn, duidelijk herkenbaar en aangelijnd aan een tuigje, welkom.

Kan ik trouwfoto’s maken in de Grote Kerk Breda?

Je kan met maximaal vijf personen een uur fotograferen in de Grote Kerk Breda. Je moet dat wel vooraf aanvragen, via info@grotekerkbreda.nl. Wij rekenen hiervoor een vergoeding van € 50,-. Met dit bedrag steun je de Grote Kerk Breda.

Kan ik een rondleiding geven in de Grote Kerk Breda?

De Grote Kerk Breda is minstens acht maanden per jaar gratis toegankelijk. In die maanden kan je zelf een (betaalde) rondleiding geven. Wij rekenen per groepslid een donatie van € 1,-. Met dit bedrag steun je de Grote Kerk Breda.

Kan ik een fotoshoot organiseren in de Grote Kerk Breda?

Tegen vergoeding en pas na akkoord van de Grote Kerk Breda is het mogelijk om een professionele fotoshoot te organiseren in de Grote Kerk Breda. We beoordelen elke aanvraag individueel. Je kunt een aanvraag doen via info@grotekerkbreda.nl. Afhankelijk van de tijdsduur van de shoot en het aantal personen in de kerk zullen wij een passende offerte uitbrengen. 

Kan ik foto’s maken vanaf de Preekstoel, de Prinsenbank en het Hillen orgel?

De Preekstoel, de Prinsenbank en het Hillen orgel zijn niet toegankelijk voor publiek. 

Kan het Hillen orgel bespeeld worden in de Grote Kerk Breda?

Het is helaas niet mogelijk om het Hillen orgel te bespelen en/of te huren.

Wanneer wordt er live gespeeld vanaf de toren door de Stadsbeiaardier?

Naast de automatische korte melodieën die elk kwartier vanaf de toren klinken, speelt de Stadsbeiaardier elke dinsdag en vrijdag van 11 tot 12 uur tijdens de markt. 

Daarnaast speelt hij bij evenementen; tijdens het Jazzfestival, met Kerst, in de paastijd en tijdens de Singelloop. 

Augustus is Beiaardmaand Breda, met concerten door Gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland.

Hoe kan ik aanvragen om te vlaggen?

Het vlaggen vraag je aan bij het team Inbedrijf, van de gemeente Breda, e-mail: inbedrijf@breda.nl. De kosten voor het vlaggen zijn voor rekening van de aanvrager.

De wijzerplaat van toren loopt achter/staat stil wat te doen?

Zie je dat de klok achterloopt of dat de wijzers stilstaan? Neem dan contact op met de gemeente Breda via 14076 of contact@breda.nl

Is een bezoek aan de Grote Kerk Breda een religieuze activiteit?

De activiteiten in de kerk hebben geen religieus karakter. Informatie over het programma vind je in onze agenda

De enige uitzonderingen op bovenstaande zijn de diensten van de Protestantse Gemeente Breda. Dat zijn er een aantal per jaar. Informatie over deze diensten vind je hier.

RE BELLE Maria Roosen in de Grote Kerk Breda
Zo 14 apr – Zo 25 aug
Gratis toegang
RE-BELLE: De kracht van kleur

Tentoonstelling

Orgel grote kerk breda 1 foto jan korebrits
Elke wo in de maand juni
Gratis toegang
Jong Talent Orgel Concertserie 2024

Voorstelling