Vandaag open tot 00 uur
Momenteel gesloten
Tickets
Speurtocht foto c Bram Vreugdenhil 5

Educatieprogramma's in de Grote Kerk Breda. Foto: Bram Vreugdenhil

Hoe geef je een eigentijdse invulling aan een gebouw dat van oorsprong een religieuze functie heeft? Met deze vraag houdt de Grote Kerk Breda zich actief bezig. Al ruim 750 jaar vormt dit bijzondere gebouw een huis van verhalen dat meebeweegt met de veranderende wereld. 

Aan de hand van interactieve programma’s ontdekken de leerlingen verbanden tussen het heden en het verleden. Zij zullen ontdekken dat hetgeen hen nu bezighoudt niet zoveel verschilt van de onderwerpen van toen. Onder begeleiding van kunstdocenten worden de leerlingen aangemoedigd met elkaar in gesprek te gaan over o.a. diversiteit, tolerantie, geschiedenis en burgerschap. Hierdoor komen ze meer te weten over zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen. 

De verhalen in de Grote Kerk Breda dragen bij aan een beter begrip van het verleden, het heden, de ander en onszelf.
Speurtocht foto c Bram Vreugdenhil 9

Educatieprogramma De Ontdekking in de Grote Kerk Breda. Foto: Bram Vreugdenhil

DE ONTDEKKING

Overal waar je kijkt is wel iets te ontdekken. Van de graven van de voorouders van het Nederlandse Koninklijk Huis in de Prinsenkapel tot muurschilderingen, fabelachtige wezens, vogels en ridders. Met een speurboekje dat bestaat uit verschillende doe- en maakopdrachten ontdekken de leerlingen de verhalen van de Grote Kerk Breda.

Praktische info de ontdekking:

  • Duur: 60 minuten
  • Doelgroep: groep 5 & 6
  • Sluit aan op de vakken: Geschiedenis, Tekenen
  • Kosten: € 3,50 per leerling
  • Voorbereidende lesbrief: download hier
Speuren en spelen foto c Else Loof 9

Educatieprogramma Beeldbrekers in de Grote Kerk Breda. Foto: Else Loof

BEELDBREKERS

Hoe veranderen we leren óver het verleden in leren ván het verleden? 

Van de Beeldenstorm tot het koloniale- en slavernijverleden of de Tweede Wereldoorlog; zodra je weet waar je moet kijken worden de - soms verborgen - verhalen zichtbaar. Onder begeleiding van een museumdocent gaan de leerlingen met elkaar in gesprek over onderwerpen als samenleven, diversiteit en tolerantie. Hoe zat het vroeger met deze onderwerpen? En hoe is dit nu?

Door verbanden te leggen tussen het heden en het verleden sluit het programma 'Beeldbrekers' aan op de belevingswereld van de leerlingen. Zo worden zij aangemoedigd om met elkaar in gesprek te gaan over hun denkbeelden en hoe zij naar hun leefomgeving kijken. Hierdoor komen de leerlingen meer te weten over zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.

Praktische info beeldbrekers:

  • Duur: 75 minuten
  • Doelgroep: groep 7 & 8
  • Sluit aan op de vakken: Geschiedenis, Tekenen
  • Kosten: € 5,- per leerling
  • Voorbereidende lesbrief: download hier