
Dit najaar presenteert de Grote Kerk Breda de tentoonstelling René! I’m still standing – over liefde en verlies.
Kunstwerken van elf (inter)nationale kunstenaars – hedendaags en historisch – reflecteren op de grote thema’s in het leven: verdriet, vreugde, verlangen, verliefdheid, angst, hoop en rouw. De werken houden een spiegel voor, bieden troost of zetten aan tot reflectie.
VERGETEN PRINS
Het beroemde praalgraf Le Squelette vormt het hart van de tentoonstelling. Dit monument is opgericht voor René van Châlon, de eerste en zo goed als vergeten prins van Oranje-Nassau. Hij stierf in 1544 op 25-jarige leeftijd op het slagveld en rust in de Prinsenkapel in de Grote Kerk Breda. Uit liefde en verdriet laat zijn weduwe Anna van Lotharingen een indrukwekkend praalgraf vervaardigen in het Franse Bar-le-Duc.

De Transi (Memento mori-tombe) van René van Châlon, ook wel “Le Squelette” genoemd, 1548 - 1554, Ligier-Richier, collectie Cité de l’architecture et du patrimoine
TIJDREIS
Rechtop, met zijn hart in zijn hand, herinnert het standbeeld van René ons aan de vergankelijkheid van het bestaan en de universele vragen en emoties die hierbij komen kijken. Met de komst van Le Squelette naar de Grote Kerk Breda komen verleden en heden samen, met als resultaat een tentoonstelling die door tijd en emoties heen reist.

Leave Here Your Wishes Alicia Framis
GROTE EN KLEINE EMOTIES
Vijf eeuwen later vormt Le Squelette de inspiratiebron voor een tentoonstelling met elf kunstenaars: Laurence Aëgerter, Nan Groot Antink, Alicia Framis, Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin, Margit Lukács en Persijn Broersen, Oscar Muñoz, Sef Peters, Ligier Richier en Jan van Scorel. Met hun schilderijen, sculpturen, fotografie, installaties en videowerken staan zij stil bij de grote én kleine emoties in het leven.
Laurence Aëgerter - Nan Groot Antink - Alicia Framis - Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin - Margit Lukács en Persijn Broersen - Oscar Muñoz - Sef Peters - Ligier Richier - Jan van Scorel

Tenture des Elements l Ether, Laurence Aëgerter
DE KRACHT VAN VERBEELDING
Op de meest dierbare en kwetsbare momenten bieden zowel kunst als muziek handvatten om met deze gevoelens om te gaan. Speciaal voor René! I’m still standing gaat de Grote Kerk Breda een unieke samenwerking aan met een ‘guest editor’ die bij elk kunstwerk een muzieknummer selecteert dat past bij het gevoel of het verhaal van het werk. Door beeldende kunst, geschiedenis en muziek met elkaar te verbinden, ontstaat er een open gesprek over de rol die verbeelding speelt bij het verwerken en beleven van emoties.

The Offline Club. Foto: Visuals by Naomi
RANDPROGRAMMERING
Met deze tentoonstelling opent de Grote Kerk Breda een gesprek over de actieve rol die kunst en muziek kunnen spelen in het omgaan met dit soort onderwerpen en hoe deze de bezoeker nieuwe perspectieven of zelfs een uitweg kunnen bieden. In de randprogrammering van de tentoonstelling ligt de focus op jongeren omdat juist zij, zoals uit talloze onderzoeken blijkt, worstelen met de complexiteit van het leven en de maatschappelijke realiteit. De activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met verschillende (maatschappelijke) partners.
ONTDEK BREDA
Laat je voor of na jouw bezoek aan de Grote Kerk Breda verrassen door al het overige dat de stad je te bieden heeft en voel je welkom in het gastvrije Breda. Meer info, inclusief informatie over overnachten, vind je hier.
René! I'm Still Standing wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabo Kunstcollectie, de Rabobank Breda Amerstreek en de Gemeente Breda: